Nie masz ekspresu? 5 alternatywnych metod parzenia aromatycznej kawy

Czas czytania: 5 min.

Jeśli jesteś kawoszem, a nie posiadasz profesjonalnego ekspresu, nic straconego. Możesz wręcz wiele zyskać, bo alternatywne metody parzenia kawy dają fantastyczne możliwości eksperymentowania ze smakami i aromatami. Oto 5 metod, które powinieneś wypróbować.

Klasyczna włoska kawiarka

Pierwsze kawiarki powstały w latach ’30 ubiegłego wieku, a od tego czasu ich konstrukcja niewiele się zmieniła. Na stałe zagościły nie tylko we włoskich domach, lecz na całym świecie służą do przygotowania aromatycznej kawy. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które występują w zróżnicowanych wzorach i pojemnościach. Warto jednak zainwestować w solidną, porządną kawiarkę, która przetrwa z Tobą wiele kolejnych lat i jeśli odpowiednio o nią zadbasz, będzie Ci służyć naprawdę długo. 

Przy zakupie miej na uwadze, żeby dostosować ją do swoich potrzeb i wybrać odpowiedni rozmiar. Należy także się upewnić, że dany model jest przeznaczony dla Twojej kuchenki

Drip – metoda przelewowa

“Drip” może brzmieć tajemniczo, lecz jest to nic innego jak przelewowa metoda parzenia kawy. Metoda ta jest zbliżona do klasycznego przygotowywania kawy parzonej, lecz tym razem kawę zalewamy poprzez sito do specjalnego naczyniu lub bezpośrednio do filiżanki. To urządzenie pozwala na przygotowanie dowolnej ilości napoju. 

Nie bez znaczenia jest jednak grubość zmielenia ziaren. Proszek powinien być nie za drobny, ponieważ taki przejdzie przez sito, co sprawi, że płyn będzie mętny. Nie powinien być także zbyt grubo zmielony, bo wówczas drobinki się nie zaparzą, a kawa wyjdzie mało aromatyczna. Na gazetkowo.pl znajdziesz kawę mieloną i w ziarnach w najlepszych cenach.

Zaparzacz do kawy French press

French press, jak sama nazwa wskazuje, został wynaleziony we Francji na początku XX wieku, lecz największą popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii i Danii. Co wpływa na tak wielką popularność urządzenia? Cóż, przede wszystkim łatwość obsługi i funkcjonalność. French press składa się z metalowego lub szklanego cylindra, do którego wchodzi tłok z sitkiem przylegającym do ścianek. Tak jak w przypadku kawiarki, warto pokusić się o urządzenie solidnie wykonane z dobrych jakościowo materiałów.

Kawa przeznaczona do French pressu powinna być grubo zmielona, tak, by nie była w stanie przejść przez sitko. Pozwala to na uzyskanie klarownego, czystego napoju.

Tajemniczy aeropress

W ostatnich kilku latach na popularności zyskuje aeropress. To urządzenie przypomina wielką strzykawkę, a kawę w nim parzymy, uwaga, do góry nogami. Aeropress daje ogromne pole do popisu, cechuje go uniwersalność i funkcjonalność. To gadżet, który doskonale sprawdzi się w podróży. Nie istnieje idealny przepis na kawę w aeropressie, doskonała proporcja ziaren czy określony czas i zmielenie. Urządzenie niczym nas nie ogranicza, dając wolność.

Jeśli chcesz pokombinować z różnymi rodzajami kawy, ale nie wiesz, od czego zacząć, pomocna może okazać się gazetka promocyjna Aldi – Gazetkowo.pl. Znajdziesz tam sporo ofert dotyczących tematu kawy i jej przyrządzania. 

Pięknie się prezentujący Chemex

Chemex wyglądem przypomina ozdobny wazon z przewężeniem w połowie wysokości. A tak naprawdę jest to naczynie do przygotowywania przepysznej kawy. Powstało w latach ’40 ubiegłego stulecia, a dziś jest ikoną designu, która ma swoje miejsce w muzeum. Choć starszy od ekspresu, dziś jest metodą alternatywną. Proces parzenia polega na umieszczeniu papierowego filtra w dziubku Chemexa, wsypaniu do środka kawy i przelaniu gorącą wodą. Nic prostszego, prawda?

Alternatywnych metod parzenia kawy jest naprawdę wiele i każdy może znaleźć sposób najbardziej mu odpowiadający.

Tagi:

Autor / Źródło
Sylwia Machowska / Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe