Tak mikołowianie święcili pokarmy

Czas czytania: 2 min.

 

Mikołowianie w sobotnie przedpołudnie udali się z koszyczkami do wielu kościołów. Szczególnie tłumnie było, jak zawsze w Bazylice św. Wojciecha i u Salwatorianów.

 

Zwyczaj święcenia pokarmów w chrześcijaństwie ma źródło w obrzędach pogańskich, a także wczesnośredniowieczną tradycję. Błogosławieństwo żywności sięga VII wieku, a święcenie chleba i jaj praktykuje się od XII wieku. Na gruncie polskim obrzęd ten został wprowadzony – zgodnie z adnotacjami w pismach kościelnych – na przełomie XIII i XIV wieku.

Warto zauważyć, że zwyczaj przynoszenia do kościoła pokarmów do poświęcenia przyjął się na Śląsku dopiero w latach 70. i 80. XX wieku, ze względu na osiedlających się w naszym regionie mieszkańców centralnej Polski. Przez wpływy czeskie i niemieckie, gdzie przynoszenie pokarmów do poświęcenia nie jest znane i praktykowane Ślązacy do tej pory nie znali tego zwyczaju.

Dziś z badań CBOS wynika, że obrzędzie Wielkanocnym uczestniczy 95% obywateli Polski. Wśród nich są oczywiście mieszkańcy naszego miasta, którzy w Wielką Sobotę tłumnie wypełnili mikołowskie kościoły. Zobaczcie zdjęcia dokumentujące święcenie pokarmów!

 

 

Autor
Joanna Zegarlicka

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe