Zostało Ci jedzenie po świętach? Przynieś je na rynek!

Czas czytania: 3 min.

 

A dokładnie do punktu na ul. Jana Pawła II 1/1. Samorząd i organizacje charytatywne w Mikołowie postanowiły zorganizować akcję zapobiegającą marnotrawstwu żywności i jednocześnie pomóc najuboższym.

Święta, święta i po świętach, a większości z nas w lodówkach i spiżarniach zalegają produkty, których nie zjedliśmy lub nie wykorzystaliśmy do przygotowania świątecznych potraw. Co zrobić z taką żywnością, by nie wylądowała w koszu? Nie pozostaje nic prostszego, jak zapakować ją w możliwie dużą torbę i udać się do punktu akcji DzielenieŁączy.

Tu możemy podzielić się posiłkiem z potrzebującymi. Inicjatywa pozwala nie tylko na zapobieganie marnotrawstwu żywności, co staje się niewłaściwą ogólnoświatową tendencją, ale także zapewnia pomoc osobom, które potrzebują naszej pomocy. Dary możemy przynosić w godzinach od 7:30 do 19:00.

Po świątecznych uroczystościach często w naszych domach zostaje góra jedzenia, którego sami nie jesteśmy w stanie zjeść! W tym roku może być inaczej! Przyjdź na Jana Pawła 1/1 i podziel się posiłkiem – apelują na Facebooku organizatorzy akcji.

Jakie produkty można przynieść do jadłodajni?

  • takie, które sami moglibyśmy zjeść lub chcieli otrzymać
  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpiecznie dla zdrowia)
  • produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach
  • wyroby/przetwory własnej roboty, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania
  • sery, jogurty, twarogi

Jakich produktów nie należy pozostawiać w jadłodajni:

  • żadnego rodzaju surowego mięsa – te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
  • produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka
  • potraw zawierających surowe jaja
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
  • produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”)
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się  kontenerach na odpady
  • alkoholu

Organizatorzy akcji przestrzegają również osoby, które będą korzystać z darów, by rozważnie podchodziły do produktów i oceniały żywność przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, dotyku i smaku, a także uważnie czytały informacje na opakowaniach.

Weźmiecie udział w akcji? Czekamy na Wasze komentarze!

Autor
Joanna Zegarlicka

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe